Tres Bien zoete aardappel brownies

​Zoete aardappel brownies

Het recept
11 December 2018

Zoete AardappelBrownies

Brownies van zoete aardappel? Het klinkt best vies toch? Tjadat vond ik ook. Toen ik ze had gemaakt zagen de brownies er super lekker uit,maar ik vroeg me af of ze dat nou ook waren. Maar ze zijn echt verbazingwekkendlekker en ook nog eens gezond! En je kunt lekker variëren met de toppings. Zoheb ik een ongezonde topping vanCallebaut Gold chocolade voor de ene helft van de brownie gemaakt. De CallebautGold chocolade is echt mijn favoriete chocolade, dit is zó lekker! Het lijkteen beetje goudachtige chocolade en smaakt naar karamel. En voor de anderehelft van de brownie heb ik een gezonde topping van cacao en agavesiroopgemaakt, ook heel lekker en gezond.

Ingrediënten

Brownie (12 stuks)

2 zoete aardappelen (ca. 400g)
kokosolie, voor het invetten
60 g ongebrande hazelnoten
40 g boekweit- of speltmeel
6 el cacaopoeder
½ tl gemberpoeder
1 tl kaneelpoeder
snufje zeezout
160 g ontpitte dadel
2 handjes ongebrande walnoten

Gold Chocolade Topping

80 gr chocoladedruppels Callebaut Gold

Healthy ChocoladeTopping
3 el ahornsiroop of agavesiroop

1 el cacao

Een paar walnoten

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de zoeteaardappelen en snijd ze eenmaal in de lengte door. Bestrijk ze met 1 theelepelkokosolie en zet ze 20 minuten in de oven of totdat ze gaar en zacht zijn.
Laat de oven op 180 °C staan. Laat deaardappelen afkoelen. Doe ondertussen de hazelnoten in de keukenmachine en maalze fijn. Schep het notenmeel in een kom, voeg de 40 gram boekweit- of speltmeel,5 eetlepels cacao, ½ tl gemberpoeder en 1 tl kaneelpoeder en een snufje zeezouttoe en roer door elkaar.
Doe de afgekoelde zoete aardappels in de keukenmachineen maal fijn. Doe daarna de dadels erbij en maal mee tot ze fijn zijn. Ik hebeen redelijk kleine keukenmachine waardoor het mengsel soms ‘vast blijfthangen’, dan schep ik het meestal even om en doe ik hem weer aan. Schep hetmengsel in de kom bij het meel met de specerijen en meng alles goed door elkaartot een soepel deeg. Bij mij werd het deeg niet heel soepel, dus heb ik het nogeven met de mixer met deeghaken gemixt. Hak de walnoten grof (doe dit dus heelkort in de keukenmachine!) en voeg dit toe aan het deeg en roer ze erdoor.
Leg een stuk bakpapier in de ovenschaal (een ovenschaal van ongeveer20 x 15 cm), schep het deeg erin en strijkde bovenkant glad met een lepel. Zet het deeg 30 minuten in de oven. Prik om tecontroleren of de brownie gaar is met een satéprikker in het deeg, als deze ervrijwel schoon uitkomt is het deeg gaar. Als het mengsel niet meer blijftplakken, haal je de schaal uit de oven en laat je de brownie 10 minutenafkoelen. Haal de brownie met het papier voorzichtig uit de schaal en maak dande toppings.

De gezonde chocolade topping

Maak de topping door 1eetlepel cacao, een snufje zeezout en de agavesiroop of ahornsiroop in eenkommetje te mengen. Verdeel het glazuur over de afgekoelde brownie en versierde brownies met wat walnoten.

De Chocolade Gold topping

Verwarm dechocoladedruppels Au bain-marie. Dit doe je door een pannetje op het vuur tezetten met water en zodra het water kookt zet je in dit water een anderepannetje waar je de chocoladedruppels in doet. Roer met een spatel/lepel o.i.d.door de chocoladedruppels tot dit gesmolten is. Laat het chocolademengelafkoelen en verdeel het daarna over de brownie. Ik heb ter garnering nog watstukjes dadels erop gelegd.

Als je de toppings erophebt gedaan snijd je de brownie in stukjes. Ik heb de brownie in 12 stukkengesneden aangezien deze behoorlijk vult. Je kunt de brownies 3 dagen in dekoelkast bewaren of 3 maanden in de vriezer.

Enjoy!

Wil je de brownies raw (en dus koud) eten?Gebruik dan rauwe cacao en stop de brownies dan niet in de oven. Dit kan, wantde brownies bestaan alleen maar uit plantaardige ingrediënten.

Heb je hetrecept gemaakt?
Laat me dan weten wat je er van vond en of je ermisschien nog een andere twist aan hebt gegeven! Ook als je andere goede ideeënhebt voor toppings zijn deze van harte welkom. Laat hieronder een reactieachter en deel jouw foto op instagram of facebook met #healthylifebyallison.


Bon, bon, bon

De heerlijkste Fair Trade bonbons bestel je snel bij ons online. Doosjes bonbons zijn er al vanaf 4,99.

Alle bonbons bekijken

Recepten met onze ingrediënten

Regelmatig werken wij bij Très Bien samen met foodbloggers en andere influencers, om de meest heerlijke gerechten samen te stellen. Benieuwd naar alle gerechten en bijbehorende recepten? Op onze blogpagina vind je ze allemaal terug!

Bekijk alle recepten >