honing heerlijkheden

De lekkerste honing van Nederland, van onze imker debijzaak

23 artikelen  


Arjen Sluiman van de BijZaak

Klaas en zoon Arjen Sluiman zijn inmiddels al vijf jaar de trotse eigenaren van ‘De BijZaak’ met als standplaats Yde. De imkers werken dagelijks met hun passie: Bijen! Naast de locatie in Yde, waar zo’n twee miljoen(!) Schiermonnikoogse Carnica bijen rondvliegen, zijn ze ook regelmatig te vinden bij de andere vaste plekken van hun bijen, zoals op Terschelling.

Eigenaar Arjen Sluiman was jarenlang werkzaam in de reclamewereld, maar kreeg een aantal jaar geleden, mede dankzij zijn vader, een passie voor het imkeren. Naast dat Arjen imker is van ‘De BijZaak’, waar bijensafari’s worden gegeven en meer dan 150 verschillende producten met honing worden verkocht, geeft hij namens de Nederlandse Bijenvereniging ook les als leraar bijenteelt. Volgens Arjen zijn er steeds meer mensen, en vooral vrouwen, in Nederland die bijen houden. Er worden jaarlijks ongeveer 100 imkers opgeleid en dat is niet alleen goed voor de bijen, maar ook voor de biodiversiteit. Arjen: “Vooral in de stad groeit het aantal imkers. Door de hoeveelheid verschillende pollen, namelijk 250 soorten, zijn daar meer bijen te vinden dan op het platteland waar zo’n 20 verschillende pollen zijn”.

Werken zonder imker-pakken

Bijen zijn kleurgevoelig maar kunnen wit niet zien, daarom dragen imkers vaak witte pakken als ze niet willen opvallen voor de bijen. Arjen en zijn vader werken liever zonder imker-pakken, de pakken creëren volgens hen namelijk een afstand tussen de imker en de bij.

Ondanks dat er regelmatig gemengde geluiden klinken, gaat het volgens de eigenaren goed met de bijen in Nederland. Arjen: “We weten van te voren nooit of het een goed bijen jaar wordt, maar de laatste jaren gaat het steeds beter met de bij in Nederland. Dit zou kunnen doordat er meer aandacht is voor de bijen.”

Om zelf bij te dragen aan een betere biodiversiteit gaven de eigenaren tips voor in de tuin. Klaas: “Laat planten vooral lekker groeien en maak geen kunstmatige tuin want aan sierplanten hebben bijen niets. Bijen houden van wilde bloemen en daarnaast ook planten, zoals de wildplant en de hulst”. Om de moestuin aantrekkelijk te maken voor de bijen geeft Arjen nog een tip: “Bijen komen naast bloemen af op kruiden. Kweek dus een kruidentuin als je in de moestuin wilt bijdragen aan een betere biodiversiteit”.

De BijZaak is uitgegroeid tot een waardevol bedrijf. De honingproducten worden onder andere gebruikt in de Premium Edition van Hooghoudt en zijn te zien op 24Kitchen en in recepten van bekende bloggers. Maar ambities hebben de mannen nog wel. Arjen: “In het verleden hebben wij excursies gegeven aan Chinese imkers, ondanks de taalbarrière is dit ontzettend inspirerend om te doen”. Klaas vult aan: “De Chinese imkers zijn erg onder de indruk van onze honing, maar de honing exporteren zou veel tijd en geld kosten,” Klaas begint te lachen, “dan is De BijZaak geen Bij-zaak meer”.

Bon, bon, bon

De heerlijkste Fair Trade bonbons bestel je snel bij ons online. Doosjes bonbons zijn er al vanaf 4,99.

Alle bonbons bekijken

Cadeaupakket of relatiegeschenk? Ook dat is mogelijk

Ben je op zoek naar een cadeaupakket of een relatiegeschenk? Ook die vind je bij Très Bien! Geef een Gold pakket cadeau aan jouw zakenrelatie, of een Oogstmand aan een jarige. Stel je liever zelf iets samen? Kom eens langs in onze winkel, dan stellen onze medewerkers met jou een pakket samen. En natuurlijk kun je deze ook laten bezorgen, bij jou of bij de gelukkige die het cadeaupakket krijgt.

 

Bekijk onze cadeaupakketten

 

Très Bien: de mooiste producten, met liefde bereid

Bij ons vind je de beste kwaliteitsproducten van Nederland, die altijd met liefde zijn bereid. Onze gepassioneerde medewerkers hebben verstand van en liefde voor onze mooie producten. Service leveren wij met een glimlach en wij helpen je graag met het vinden van het gewenste product. Blije klanten, daar worden wij zelf ook blij van.

Cadeaupakket of relatiegeschenk? Ook dat is mogelijk

Ben je op zoek naar een cadeaupakket of een relatiegeschenk? Ook die vind je bij Très Bien! Geef een Gold pakket cadeau aan jouw zakenrelatie, of een Oogstmand aan een jarige. Stel je liever zelf iets samen? Kom eens langs in onze winkel, dan stellen onze medewerkers met jou een pakket samen. En natuurlijk kun je deze ook laten bezorgen, bij jou of bij de gelukkige die het cadeaupakket krijgt.

Bekijk onze cadeaupakketten

Recepten met onze ingrediënten

Regelmatig werken wij bij Très Bien samen met foodbloggers en andere influencers, om de meest heerlijke gerechten samen te stellen. Benieuwd naar alle gerechten en bijbehorende recepten? Op onze blogpagina vind je ze allemaal terug!

Bekijk alle recepten >

Recepten met onze ingrediënten

Regelmatig werken wij bij Très Bien samen met foodbloggers en andere influencers om de meest heerlijke gerechten samen te stellen. Benieuwd naar alle gerechten en bijbehorende recepten? Op onze blogpagina vind je ze allemaal terug!

Kom langs bij ons in de winkel in Groningen of bestel online

Wil je genieten van de lekkerste noten, chocoladeproducten, zoutjes of pitten en zaden? Van maandag tot en met zondag staan wij voor je klaar in onze notenwinkel in de Groningse binnenstad. Wil je liever online bestellen? Ook dat kan. Binnen 48 uur heb je jouw bestelling in huis (levertijd afhankelijk van bestelling en periode).